085 003 0208

Levering in heel NL

All-in tarieven

Gemakkelijk besteld

Snelle levering

Tips om de afvalcontainer schoon en fris houden

Iedereen weet dat vuilnisbakken en afvalcontainers vies kunnen zijn. De verklaring hiervoor is heel eenvoudig. De container biedt namelijk het ideale klimaat voor de bacteriën in het afval. Die kunnen zich in een razend tempo vermenigvuldigen. Dit proces wordt nog eens versneld als de temperaturen hoog oplopen in de zomermaanden. Het is dus eigenlijk niet meer dan logisch dat afvalcontainers snel smerig worden en stinken. Dit kan weer allerlei ongedierte aantrekken. Een erg onhygiënische situatie dus. U kunt daarom voor kiezen om de container door een professioneel bedrijf te laten reinigen. Veel gemakkelijker en voordeliger is het om zelf aan de slag te gaan. Hieronder leest u hoe u de afvalcontainer in een mum van een tijd weer schoon krijgt en hoe u ervoor zorgt dat deze in de toekomst minder snel vies wordt. Ook hebben we een aantal handige tips waarmee u vieze luchtjes tegen kunt gaan.

Hoe maak ik de afvalcontainer schoon?

Het schoonmaken van een afvalcontainer is helemaal niet moeilijk en u hoeft er geen dure schoonmaakmiddelen voor aan te schaffen. Gewone soda of afwasmiddel is meestal meer dan voldoende. Maak hier een sopje van en spons de container van binnen en van buiten. Vervolgens kunt u de container met behulp van een tuinslang afspuiten. Zit er veel aangekoekt vuil in de container? Dan kunt u er ook een hogedrukreiniger bij pakken. Is de container zeer zwaar vervuild? Dan zijn chloorhoudende schoonmaakmiddelen een optie. Wees echter terughoudend in het gebruik van deze middelen omdat ze het milieu belasten. Zorg er ook voor dat u deze middelen alleen in een goed geventileerde ruimte gebruikt. Zo voorkomt u schade aan uw gezondheid.

Houdt de afvalcontainer zo droog mogelijk

Is de container weer helemaal schoon en fris? Dan wilt u dit natuurlijk graag zo houden. Belangrijk is om er dan voor te zorgen dat de container droog blijft. Dit doet u door zo min mogelijk nat afval in de container te gooien. Laat het afval liever eerst uitlekken en gooi het daarna pas in de container. Blijft het afval vochtig? Wikkel het dan in een krant of doe het in een biologisch afbreekbaar plastic zakje. Deze zakjes kunt u gewoon bij de supermarkt kopen. Een andere tactiek is om de bodem van de afvalcontainer te bedekken met kranten of stro. Deze materialen absorberen het vocht uit het afval, waardoor de container langer droog blijft. Bij het legen van de container moet u ook de bodem weggooien en een nieuw laag aanbrengen.

Geef vliegen en maden geen kans

Ook al houd u de container zo droog mogelijk: ongedierte kunt u nooit helemaal uitsluiten. Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om de aanwezigheid van vliegen en maden zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Zo kunt u bijvoorbeeld een mottenbal in de afvalcontainer hangen. Mottenballen geven een bepaalde geur af die vliegen op afstand houdt. Lavendel heeft het hetzelfde effect. U kunt een takje verse lavendel in de container hangen, maar een normale luchtverfrisser werkt ook prima. Bepaalde soorten afval trekken sneller ongedierte aan. Zitten er al maden in het afval?  Dan kunt u zout of kalk door het afval strooien. Op die manier drogen de maden uit. Ook heel effectief is klimop. Klimop is namelijk heel giftig voor maden. Een paar takken in de container is meestal voldoende om de maden uit te roeien. Is de container geleegd met de maden geleegd? Dan doet u er goed aan om de bak meteen goed schoon te maken met water en groene zeep. Op die manier verwijdert u de eventuele overgebleven resten uit de afvalbak. Gebruik de container pas wanneer hij weer helemaal kurkdroog is.

Hoe voorkom ik stank in de afvalcontainer

Afval stinkt, dat is een feit. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop u de stank tot een minimum kunt beperken. Zo kunt u het deksel van de container beter niet helemaal sluiten. Zo kan het afval doorluchten en zal u minder snel last hebben van stank. U kunt het deksel van de container openhouden door er een blokje hout tussen te plaatsen. Een andere slimme tip is het gebruiken van kattenbakvulling. Kattenbakkorrels absorberen namelijk zowel vloeistoffen als geuren. Onderin de container kunt u een flinke laag kattenbakkorrels strooien. Uiteraard moet u deze laag korrels wel regelmatig verschonen. Let er overigens wel op dat de kattenbakkorrels niet bij het GFT afval mogen. U kunt ze daarom beter niet in dit type afvalcontainer gebruiken. In plaats van kattengrit  kunt u overigens ook soda gebruiken. Soda heeft net als kattengrit een neutraliserende werking op vieze geuren. Heeft u geen kattengrit of soda in huis? Dan kunt u ook gebruikmaken van waspoeder. Is de container halfvol? Dan kunt u het beste nog eens een laagje waspoeder strooien. Zo kunt u de meeste geuren heel effectief bestrijden.